Vijgen noten brood
Nodig: (2 broden van 450 gram)
250 gr bloem
250 gram suzi frans krokant (Boerenbond)
16 gram droge gist
10 gram zout
ca. 305 gr. water (25 graden.)
300 gram noten/vijgen/gedroogde abrikozen.
(gedroogde vijgen en abrikozen van de groente Turk)
Nodig: (2 broden van 450 gram)
250 gr bloem
250 gram suzi frans krokant (Boerenbond)
16 gram droge gist
10 gram zout
ca. 305 gr. water (25 graden.)
300 gram noten/vijgen/gedroogde abrikozen.
(gedroogde vijgen en abrikozen van de groente Turk)
Dag van tevoren:
Deeg zetten
1.
Meng het gist door de bloem.
En daarna het water.
Als laatste de noten/ (fijn hakken en heel even aanzetten in een droge koekenpan)
Als laatste de noten/ (fijn hakken en heel even aanzetten in een droge koekenpan)
In Kenwood eerst langzaam mengen en na 1 minuut op stand 2
9 minuten kneden.
2.
20 minuten met theedoek afgedekt laten rusten.
3.
Zout toevoegen en opnieuw enkele minuten kneden (met de machine)
4.
1 uur laten rijzen op kamertemperatuur.
5.
Sla het deeg om op met bloem bestoven werkbank en druk rustig
gas eruit en maak er een platte lap van.
Vouw de veste kant naar je toe over het deeg heen tot ongeveer
Tweederde van de deeglap.
Druk het deeg voor de tweede keer plat.
Vouw nu de kant die het dichste bij licht over de deeglap tot einde
Dan vanaf links en de andere zijkant tot 2/3.
Dan vanaf rechts over links heen.
Verste af weer terugvouwen voor 2/3
Dichte bij daar weer overheen
Als het laatst links over rechts
En beetje de vorm geven (langwerpig of bol)
Let op het deeg mag niet scheuren en moet op spanning blijven.
(zie you tupe filmje)
Leg het deeg in een (licht ingevette) plastic bak afgedekt met een theedoek.
6.
Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen.
Of langer moet twee keer zo groot worden en luchtig aanvoelen.
7. vorm de broden volgens de recepten.
Opbollen:
Eventueel opbollen.
Klein beetje bloem op het werkblad.
Vorm met je handen een kleine bol
Laat het deeg tussen je handen heen en weer draaien
Houd de bovenkant van het deeg steeds boven en strak.
Nooit te lang op dezelfde plek drukken (i.v.m. kleven)
Zodra het deeg strak is van buiten ben je klaar.
8. laat in de koelkast langzaam verder rijzen. (narijs)
De dag zelf.
Gebruik genoeg tijd om uit de koelkast te halen en het voorverwarmen van de oven.
Controleer of het deeg voldoende is gerezen.
Indien niet het geval een tot twee uur extra laten rijzen.
Mooie broden vormen zijkanten aanpunten.
Mooie broden vormen zijkanten aanpunten.
Oven zo warm als het kan. (220 gaden)
Brood op bakplaat met bloem bestoven bakpapier leggen.
Diepe bakplaat met kokend water vullen.
Met plantenspuit wanden bespuiten (niet op het brood)
Na 12 tot 15 min bij grote broden waterbakplaat weghalen.
Oven terug naar 180 graden
en nog 20 tot 25 minuten bakken.
Oven terug naar 180 graden
en nog 20 tot 25 minuten bakken.
Na 10-12 minuten bij baquettes
en nog 15 tot 20 minuten bakken bij 180 gr.
en nog 15 tot 20 minuten bakken bij 180 gr.
Na 8 minuten bij bolletjes.
En nog 15 minuten bij 180 graden bakken
En nog 15 minuten bij 180 graden bakken
Tip van Marcel:
Gehakte walnoten even aanzetten in een droge kokenpan.
Bij de gedroogde vijgen de steeltjes verwijderen. (kunnen hard zijn)
Altijd voorgeschreven baktijd aanhouden anders wordt de kern niet gaar.
Bij de gedroogde vijgen de steeltjes verwijderen. (kunnen hard zijn)
Altijd voorgeschreven baktijd aanhouden anders wordt de kern niet gaar.
Bij te donker kleuren temparatuur laag zetten en met plantenspuit afkoelen.
Bij te licht temperatuur omhoog.
Brood is gaar wanneer het hol klinkt.