Walnoten vijgenbrood.
Nodig:
voor 2 broden:
Let op alle ingredienten op kamertemepratuur.
150 gram walnoten
16 gram droge gist
10 gram zout
250 gram tarwebloem
250 gram hardbrood mix (Boerenbond Industrieterrein Uden)
330 gram kraanwater 25 graden celcius
150 gram gedroogd fruit grof gehakt.
vijgen/abrikoos/krenten/ rozijnen.
Zorg altijd voor een schone werkplek en schone handen.
Hoeveelheden en temperatuur exact aanhouden.
Korte beschrijving:
Dag van tevoren:
Walnoten roosteren in droge koekepan af laten koelen en niet te fijn hakken.
Meng het gist door de bloem in de keukenmachine als laatste het kraanwater van 25 gr. C. toevoegen.
Met keukenmachine langzaam mengen gedurende 1 minuut.
Zout toevoegen. (zout nooit tegelijk met het gist toevoegen want dan stopt de gisting)
Daarna 9 minuten mengen in stand 2. (Kenwood)
Dee gehakte walnoten en zuidvruchten toevoegen
Even kneden met de machine tot alles goed verdeeld is.Met de hand kneden kan ook minimaal 10 minuten.
Bol maken.
Nachtje laten rusten (theedoek erover tegen indrogen) op een koele plek.
Dag van afbakken
1 uur laten rijzen op kamertemperatuur onder een schone theedoek.
Verwam de oven zo heet mogelijk en plaats een bak met kokendwater onderin.
Broden 15 minuten op 220 - 250 bakken.
Stoombak verwijderen. (voorzichtig!!)
Daarna afhankelijk van de oven nog 20-25 minuten op 180 graden afbakken.
Nodig:
voor 2 broden:
Let op alle ingredienten op kamertemepratuur.
150 gram walnoten
16 gram droge gist
10 gram zout
250 gram tarwebloem
250 gram hardbrood mix (Boerenbond Industrieterrein Uden)
330 gram kraanwater 25 graden celcius
150 gram gedroogd fruit grof gehakt.
vijgen/abrikoos/krenten/ rozijnen.
Zorg altijd voor een schone werkplek en schone handen.
Hoeveelheden en temperatuur exact aanhouden.
Korte beschrijving:
Dag van tevoren:
Walnoten roosteren in droge koekepan af laten koelen en niet te fijn hakken.
Meng het gist door de bloem in de keukenmachine als laatste het kraanwater van 25 gr. C. toevoegen.
Met keukenmachine langzaam mengen gedurende 1 minuut.
Zout toevoegen. (zout nooit tegelijk met het gist toevoegen want dan stopt de gisting)
Daarna 9 minuten mengen in stand 2. (Kenwood)
Dee gehakte walnoten en zuidvruchten toevoegen
Even kneden met de machine tot alles goed verdeeld is.Met de hand kneden kan ook minimaal 10 minuten.
Bol maken.
Nachtje laten rusten (theedoek erover tegen indrogen) op een koele plek.
Dag van afbakken
1 uur laten rijzen op kamertemperatuur onder een schone theedoek.
1e rijs.
Het deeg goed ontgassen.
Voorzichtig plat drukken op bebloemde werkbank.
De kant die van je af ligt voor 2 derde naar je toe vouwen.
en het overgebleven stuk eroverheen vouwen.
180 gr. draaien en het vouwen herhalen.
Twee gelijke stukken maken en opbollen.
Op een bebloemde theedoek leggen op de bakplaat en 45 minuten op een koele plek laten narijzen.
Theedoek eroverheen vouwen.
Broden met scherp mes kruislings insnijden en bloemen.
Het Bakken.
Verwam de oven zo heet mogelijk en plaats een bak met kokendwater onderin.
Broden 15 minuten op 220 - 250 bakken.
Stoombak verwijderen. (voorzichtig!!)
Daarna afhankelijk van de oven nog 20-25 minuten op 180 graden afbakken.
Walnoten-vijgenbroden laten uitdampen op een rooster op kamertemperatuur.
exclusief recept van Marcel zelf.