Oberländer (heerlijk vloerbrood)
Nodig:
voor twee broden:
350 gram tarwebloem
100 gram Soezie Frans krokant bloem
75 gram roggemeel
10 gram droge gist
5 gram basterdsuiker
20 gram magarine
10 gram zout
300 gram water (25 gr. C.)
werkwijze.
zorg voor schone handen alle ingredienten en apparatuur op kamertemperatuur.
Deeg zetten met de keukenmachine eerst water in de kom gieten bloem,soeziebloem, roggemeel en droge gist een minuut in de 1e versnelling, magarine, zout en suiker toevoegen nog 3 minuten in de 1e versnelling daarna 8 minuten kneden in de 2e versnelling.
Deegstuk opbollen en onder een droge theedoek en plastic 20 minuten laten rijzen
deegtemperatuur 27 graden.
Deeg ontgassen en opmaken, verdelen in twee stukken en aanpunten.
Wederom 15 minuten afgedekt laten rijzen.
Deeg ontgassen en opmaken, bovenzijde met water bestrijken en door de bloem rollen.
op een licht ingevette bakplaat leggen (of op bakvel). Met mesje links en rechts schuin insnijden.
Op een lauwe plek afgedekt 60 minuten laten rijzen,
Bakken
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Na voldoende rijs de Oberländer ongeveer 24 minuten afbakken
Wanneer het brood te bruin wordt met een koude plantenspuit de wanden van de oven af laten koelen.
bron: Bakker Boonaerts