Nodig:
voor 4 personen:
2 hollandse nieuwe haring
2 theelepel citroenrasp,
sap van een citroen
3 sjalotjes (gesnipperd)
4 rode bietjes (voorgekookt)
zoet appeltje
scheutje brandewijn
kippenbouillonblokje
1 eetl. suiker.
1 eetl. creme fraiche
takje dille
-------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Snijd de rode bieten in kleine stukjes.
Fruit de helft van de bietjes aan met 2 gesnipperde sjalotjes in een beetje olie,
Afblussen met het citroensap 100 cc water toevoegen samen met het bouillonblokje.
15 minuutjes zachtjes laten pruttelen.
Suiker/zout en peper na smaak toevoegen.
Saus met staafmixer pureren en tot lauwwarm af laten koelen.
Snijd de haringen in grove blokjes.
De overgebleven twee rode bietjes in kleine blokjes
Voeg de gesnipperde sjalot toe (of fijngesneden lenteuitje)
Klein scheutje brandewijn toevoegen
en de fijngesneden stukjes appel.
Samen met de creme fraiche à la minute door elkaar roeren.
Presentatie:
Midden op soepbord torentje maken van de haringsalade
en scheutje lauwwarme bietensaus eromheen.
Garneren met takje Dille.