Nodig
(voor ongeveer 36 stuks)
660 gr. gepelde Noordzeegarnalen
(= 2 kilo ongepelde)
50gr. ui
50gr.wortel
50gr.bleekselderij
foelie
15 geplette peperkorrels
100 gr. boter
scheutje witte wijn
visbouillonblokje
7del. melk
2 eidooiers
1 dl. creme fraiche
scheut tomatenketchup
10 gr. gelatine (4 blaadjes)
200gr. bloem (gzezeefd
zoutt/peper/nootmuskaat
1 eetl.citroensap
1/2 dl. arachideolie
4 eiwitten
300gr. paneermeel of broodkruim
100gr.
gewassen peterselietoppen( eventueel mee-frituren)
zonnebloemolie (om in te frituren)
2 citroenen (voor partjes)
Hak de groentes zeer fijn, smelt boter in de pan scheutje wijn erbij en 10 minuten
op laag vuur laten zweten.
Af en toe omroeren (mag niet kleuren)
Voeg de garnalenpantsers toe en laat die 2 minuten meezweten.
Tomatenketschup en visbouillonblokje toevoegen
Melk toevoegen en 12 minuten laten trekken.
Zeven door een puntzeef.
U heeft 6 dl geurige melk nodig (eventueel aanvullen met koude melk)
Me;lk af laten koelen
Eidooiers met creme fraiche even opkloppen.
Gelatineblaadjes in koud water laten weken.
75 gram boter in een grote pan smelten (vooral niet kleuren)
150 gram gezeefde bloem toevoegen en met een garde mengen.
Zachtejs laten pruttelen op laag vuur dus ongeveer 10 minuten (de bloem moet garen)
Vooral niet laten kleuren!
Na 10 minuten beetje voor beetje de aromatische melk toeveogen en zachtjes laten
koken ongeveer 10 minuten.
Af en toe roeren.
Geweekte gelatine toevoegen en op laten lossen.
nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.
Pan van het vuur halen eierdooiermengesle toevoegen en zeven.
Tenslotte garnalen er doorheen spatelen en op smaak maken met peper/zout/geraspte nootmuskaat/ beetje citroensap.
Bodem en zijkanten van een platte ovenschaal (24 bij 20 en twee tot drie cm. diep) met olie
bestrijken de bodem bedekken met bakpapier (groter dan de bodem knippen dit makkelijker bij het loshalen)
Garnalenmengsel in de vorm gieten en glad srtijken met olie besmeren en folie erover (tegen het indrogen van de bovenkant)
24 uur in de koelkast zetten.
Devolgende dag:
Eiwitten in een grote kom loskloppen zout peper en een beetje olie toevoegen.
Bloem op de plank strooien
Garnalenmassa storten op de bebloemde plank en partjes van 5 bij 6 cm. snijden.
Eerst door de bloem halen daarna door het losgeklopte eiwit en daarna door de
paneer of broodkruim. Let op rondom overal gelijkmatig paneren.
Overtollig paneer afkloppen.
Bakken:
Frituurolie op 185 gr. verhitten.
Met vieren tegelijk bakken en mooi bruin laten worden en door en door heet laten worden.
serveer de kroketten op voorverwamde borden, garneer met gebakken peterselietoppen en de citroenpartjes.