Voor wie tijd over heeft met Kerst heerlijk zelf gebakken kerststol in
4 uurtjes klaar.
Nodig:
voor twee stollen van ongeveer 550 gram.
175 gram tarwebloem
175 gram Soezie frans krokant (Boerenbond)
16 gram droge gist
5 gram witte basterdsuiker.
14 gram citroenrasp (supermarkt)
7 gram zout
35 gram margarine
20 gram eidooier
ca. 220 gram magere melk
Voor de vulling:
315 gram rozijnen
100 gram sucade (fijngehakt)
200 gram amandelspijs mengen met 12 gram ei en 4 gram citroenrasp.
( hiervan twee pillen rollen van 13 centimeter)
Werkwijze:
Zorg voor schone werkplek en schone handen. Zorg ervoor dat alle grondstoffen
op kamertemperatuur zijn (20 gr. c.)
Deeg zetten met de keukenmachine:
Melk en eidooier in de beslagkom gieten. Bloem/Soezie/droge gist mengen in de 1e versnelling
na 1 minuut magarine/suiker/zout/citroenrasp en magarine toevoegen
2 minuten kneden in stand 1
Daarna 10 minuten kneden in stand 2.
Rozijnen en sucade toevoegen en nog 3 minuten kneden
in stand 1.
(totaal dus 16 minuten kneden in de keukenmachine)
Deeg opbollen en ca.25 minuten laten rijzen onder een theedoek en afdekken met plastic
Na de rijs van 25 minuten ontgassen opmaken en verdelen in twee stukken opbollen
en aanpunten. Opnieuw 15 minuten laten rijzen
Deeg met rolhoutje vanaf het midden uirollen spijspil erin leggen dichtvouwen op een bakplaat leggen (met bakpapier of ingevet ) afdekken met een theedoek en op de bakplaat op een lauw warme plek 45 minuten laten rijzen.
Afbakken:
In een voorverwarmde oven op 170 graden ongeveer 30 minuten.
Op een rooster af laten koelen en bestuiven met poedersuiker.