Recept voor het originele Brabantse Roggebrood
Nodig: voor twee roggebroodjes van 450 gram.
180 gram tarwebloem
180 gram tarwemeel
240 gram roggemeel (verkrijgbaar bij de molen van Jetten in Uden)
6 gram droge gist
12 gram zout
360 gram melk (25 gr. c.)
3 eetl. plantaardige olie
eetlepel appelstroop
eetlepel koffie-estract
---------------------------------------------------------------------------------------
Werkwijze:
(zorg voor schone wekplek en schone handen)
Alle ingredienten moeten op kamertemperatuur zijn.
Deeg zetten in de keukenmachine:
Melk en koffiestract in de kom gieten. bloem/tarwe-rogge-meel en droge gist erbij,
dit in de eerste versnelling kneden na 1 minuut zout/appelstroop en olie erbij na 8 minuten twee minuten verder kneden in stand 2.
Deeg verdelen in twee gelijke stukken en oppunten.
ca. 20 minuten laten rijzen onder een schone theedoek.
Na deze rijs deegstukken opmaken iets plat drukken en in een licht ingevette houten raam (of cakeblik) leggen met de naad naar beneden.
Op een lauwe plek ca. 20 minuten laten rijzen (afdekken met theedoek en plastic)
Oven voorverwarmen op 175 graden.
Na voldoende rijs roggebrood ca. 75 minuten bakken (afhankelijk van het type oven)
exclusief recept van Bakker Boonaerts Uden